skip to Main Content
Geveladvies Wordt In Vroeg Stadium Ingeschakeld Bij Nieuwbouwproject HORCONEX

Geveladvies wordt in vroeg stadium ingeschakeld bij nieuwbouwproject HORCONEX

Een mooi en functioneel bedrijfsgebouw dat een huiselijke warmte uitstraalt, opvalt en tegelijkertijd voldoende privacy biedt. Een greep uit de eisen waar René Hoek van HET architectenbureau rekening mee heeft gehouden in zijn ontwerp voor het nieuwe bedrijfspand van HORCONEX. Achter de schermen is door diverse experts goed over ieder detail nagedacht. Mede door die samenwerking zijn onderbouwde besluiten genomen over duurzame materiaalkeuzes, slimme geveltechniek en passende kleurkeuzes.

Toen Cees van Uffelen ontdekte dat de grond aan de Nieuweweg in de Poeldijk nog te koop was, vond hij dit direct een uitstekende locatie voor zijn bedrijf: HORCONEX. Het bedrijf levert hoogwaardige oplossingen voor tuinbouwprojecten. Cees wilde een mooi nieuw pand laten bouwen, waar klanten en medewerkers goed kunnen werken en zich tegelijk thuis voelen. Het mocht geen corporate uitstraling krijgen, maar moest vooral functioneel, betaalbaar en mooi worden.

Een krachtig geheel als uitgangspunt
Hij gaf de uitdaging voor de nieuwbouw van zijn bedrijfspand aan René Hoek van HET architectenbureau en die heeft de opdracht met veel plezier voltooid. Al vanaf het begin waren beide heren het over één ding eens: er mocht geen standaard verdeling tussen een grote hal en een los deel voor de kantoren komen: “Ik denk dat het juist mooi en krachtig is dat je er één gebouw van maakt, dat je het gevoel hebt dat je echt bij HORCONEX binnenkomt,” aldus René.

HET architectenbureau heeft onder andere gezorgd voor het ontwerp van de opvallend mooie witte gevel. Deze heeft een heel strak en mooi ritme van kolommen, maar behoudt toch haar eenvoud. René: “Ik heb Cees weleens gezegd dat het op de Hatsjepsoet tempel in het dal van de Koningen te Luxor in Egypte lijkt, het is één van de mooiste gebouwen die in het verleden gebouwd is. Dat wilde ik hier ook doen, het past goed in het beeld van opvallen, maar niet te veel.”

Randstad geveltechniek gevel nieuwbouw

Samenwerking met Randstad Geveltechniek
Tegelijkertijd is dat functioneel en klimatologisch slim bedacht. Door het wisselen van open en dicht is subtiel ingespeeld op zien en gezien worden. Het gezien worden van buitenaf is beperkt en net voldoende om transparantie uit te stralen en genoeg daglicht binnen te krijgen. Het zicht van binnen naar buiten is juist heel groot, waardoor het open en vrij voelt.
Uiteindelijk dient een bedrijf dusdanig op te vallen en dat zit hem vaak in kleine dingen. Bij de ontworpen gevel hebben zowel de hal als het kantoor hetzelfde ritme. Het enige verschil is dat bij de kantoren een schaakbordpatroon gebruikt is, dat opgebouwd is door een vliesgevelsysteem van Randstad Geveltechniek. Een simpele ingreep, maar hierdoor zijn wel het kantoor en de hal met elkaar verbonden en tot één geheel gemaakt. Gerard Oosterman van Randstad Geveltechniek werd door René al vroeg in het proces betrokken. Dit om de techniek zo goed mogelijk te kunnen integreren in de esthetische wensen. Dit is onder andere gedaan door de vliesgevels te stapelen.

“Ik kan met Gerard altijd heel goed sparren, aan de overkant van de tafel zit een professional die weet waar hij het over heeft. Geen verkoper die zegt dat alles kan, wat vervolgens helemaal niet kan. Er zit gewoon iemand die het klappen van de zweep kent en daar werk ik graag mee samen.”
René Hoek – HET architectenbureau

Duurzame techniek en esthetische wensen gaan hand in hand
Wat voornamelijk duurzaam aan het all-electrische gebouw is, zijn de warmtepompen en het klimaatplafond. Dit gecombineerd met zonnepalen op het dak, maakt dat het technisch gezien een heel duurzaam gebouw is. De keuze voor de witte gevels, een bepaalde techniek en samenvoeging van het kantoorgedeelte en de hal dragen gezamenlijk bij aan een afname van de koellast met 20%. Hierdoor ontstaat een goede verhouding tussen oppervlak en materialen, waardoor het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt.

Uitdagende gevelkeuze
Op de sandwichpanelen zit een iriserende coating, die minimaal van kleur verandert als mensen erlangs liepen. Door de poeder die erin zit wordt het paneel geler of blauwer. “Eén van de uitdagingen was om de kleur van de sandwichpanelen ook in de vliesgevel te krijgen. De andere uitdaging was om de koppeling tussen de profielen op de vliesgevels horizontaal en verticaal recht aan te laten sluiten. René: “Dit hebben we tot een succes gebracht door mock-ups te maken, deze te testen, de resultaten samen te bespreken en het vervolgens pas daadwerkelijk uit te voeren,” aldus René.

 

   

Back To Top